Τα non fungible tokens (NFT) είναι ένα κομμάτι τέχνης στο διαδίκτυο που μπορεί κάποιος να αποκτήσει έναντι πληρωμής, ένας ειδικός τύπος περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης που επιτρέπει στους κατόχους να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους ψηφιακά.
Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πράγματα όπως οικόπεδα εικονικών ακινήτων σε παιχνίδια όπως το The Sandbox και το Decentraland, έως ψηφιακά έργα τέχνης όπως το Beeple’s Everydays - The 2020 συλλογή, ακόμη και εικόνες πιθήκων κινουμένων σχεδίων.
Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται αρκετά περίεργο για τον μέσο άνθρωπο, πρέπει να εκτιμήσετε ότι στον σημερινό συνεχώς αυξανόμενο ψηφιακό κόσμο είναι απίστευτα δύσκολο να επαληθεύσετε την ταυτότητα ή να ασκήσετε ιδιοκτησία σε πράγματα που ο καθένας μπορεί απλά να αντιγράψει ή να κατεβάσει.
Τα NFT είναι εμπορεύσιμα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που περιέχουν πληροφορίες που ουσιαστικά λένε ότι «το άτομο που ελέγχει αυτήν τη διεύθυνση ψηφιακού πορτοφολιού είναι ο κάτοχος ενός αρχείου υπολογιστή, που είναι αποθηκευμένο σε αυτήν την τοποθεσία».
Το αρχείο υπολογιστή μπορεί να είναι οτιδήποτε, από εικόνα έως GIF ή κλιπ ήχου.
Αυτός ήταν ο πιο επεξηγηματικός και απλός τρόπος που μπορούσα να εξηγήσω τι είναι τα NFT.
Πάμε παρακάτω τώρα…
Πώς λειτουργούν τα NFT;
Εδώ μπαίνει η τεχνολογία blockchain. Αξιοποιώντας αυτή την τεχνολογία, όλα τα NFT μπορούν να αποθηκευτούν με διαφανή τρόπο, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να ελέγξει την αυθεντικότητα οποιουδήποτε NFT ανά πάσα στιγμή.
Κάθε φορά που μεταφέρεται ή δημιουργείται ένα NFT, η δράση καταγράφεται μόνιμα στο blockchain και σημειώνεται χρονική σήμανση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δυνατό να εντοπιστεί οποιοδήποτε μεμονωμένο NFT πίσω στη γένεσή του – κάτι που είναι πολύ βολικό αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι ο πίθηκος ή η εικονική γατούλα σας είναι γνήσιο ή όχι.
Σε αντίθεση με όλα τα άλλα κρυπτονομίσματα, τα NFT δεν μπορούν να εισαχθούν, να αγοραστούν ή να πωληθούν σε κεντρικά ή αποκεντρωμένα χρηματιστήρια. Αντίθετα, οι χρήστες πρέπει να χρησιμοποιούν NFT marketplaces για να συμμετέχουν στην εισαγωγή και διαπραγμάτευση και αγορά αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Το OpenSea και το Rarible είναι από τα πιο δημοφιλή, αλλά υπάρχουν αμέτρητες άλλες διαθέσιμες επιλογές ανάλογα με τη συλλογή NFT που σας ενδιαφέρει.
Γιατί τα NFT έχουν αξία;
Όπως όλα τα περιουσιακά στοιχεία, η προσφορά και η ζήτηση είναι οι βασικοί παράγοντες της αγοράς για την τιμή. Λόγω της σπάνιας φύσης των NFT και της μεγάλης ζήτησης από συλλέκτες και επενδυτές, οι άνθρωποι είναι συχνά διατεθειμένοι να πληρώσουν πολλά χρήματα για αυτά.
Ορισμένα NFT έχουν επίσης τη δυνατότητα να βγάλουν πολλά χρήματα στους ιδιοκτήτες τους. Για παράδειγμα, ένας παίκτης στην πλατφόρμα Decentraland αποφάσισε να αγοράσει 64 παρτίδες και να τις συνδυάσει σε ένα ενιαίο οικόπεδο. Ονομάστηκε "The Secrets of Satoshi's Tea Garden", πωλήθηκε για 80.000 δολάρια καθαρά λόγω της τοποθεσίας και της οδικής του πρόσβασης.
Ένας άλλος επενδυτής διαχώρισε με $222.000 για να αγοράσει ένα τμήμα μιας ψηφιακής πίστας αγώνων του Μονακό στο παιχνίδι F1 Delta Time. Το NFT που αντιπροσωπεύει το κομμάτι της ψηφιακής πίστας επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να λάβει μερίσματα 5% από όλους τους αγώνες που πραγματοποιούνται σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των τελών εισιτηρίων εισόδου.
Υπάρχουν λοιπόν ευκαιρίες να κερδίσετε παθητικό εισόδημα, κι αυτό κάνει τον συγκεκριμένο τομέα ακόμα πιο περιζητήτο.
Ποια είναι τα πιο ακριβά NFT;
Η πιο ακριβή πώληση NFT μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, όταν πουλήθηκε ένα έργο τέχνης NFT που ονομάζεται "The Merge". 312.686 κομμάτια του έργου μοιράστηκαν σε 28.983 διαφορετικούς αγοραστές για συλλογική τιμή 91,8 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το Beeple’s Everydays: The First 5.000 Days έρχεται στη δεύτερη θέση, κερδίζοντας 69,3 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία από έναν μόνο αγοραστή.
Σας ακούγοντε εξωφρενικά τα ποσά; Εσείς θα ανταλλάσατε μερικές εκατοντάδες ευρώ για ένα ψηφιακό κομμάτι γης ή έργο τέχνης NFT;
0 comments